Álomgyár

Közhely, de mindenkinek vannak álmai. Oszd meg a többi emberrel a sajátodat! Lehet kicsi vagy nagy, megvalósult vagy megvalósulásra váró, reménytelen vagy reményteljes, gyermek, közép vagy időskori. Mindegy... Nehéz elmondani őket, mert mindenki megkapta már, hogy „bilibe lóg a keze”, amikor szóba kerültek, de itt minden kötelezettség és ítélkezés nélkül megtehető. Eljött az idő, hogy végre a sok kesergés közepette azokról a dolgokról is beszéljünk, amiket igazán szeretnénk elérni az életben! Írj róluk az "alomgyaros@gmail.com" címre, hogy kikerülhessen bejegyzés formájában!

Itt álmodnak

Álmokhoz szóltak

Álomgyár előfizetés

Így segítünk mi 1

2010.01.27. 18:24 - Darqo

Címkék: saját álmok álomgyár másokálma mindenkiálma

Nem kell senkinek sem külön beszámolni a január 12- én Haitin bekövetkezett, Richter- skála szerinti 7,3 erősségű földrengésről és körülményeinek részleteiről. Arra, ami ott történt és jelen pillanatban is történik, a legenyhébb kifejezés a borzasztó, ám mint minden ilyen világot megmozgató borzalomnak, ennek is van egy alul értékelt vetülete, ami rengeteget elárul azoknak, akik régen lemondtak az emberi fajról.

Persze manapság természetes, hogy a világsztárok ilyen esetekben az elsők között adakoznak mégis sokan zsörtölődnek amiatt, hogy így sincsenek elegen, pedig megtehetnék. Azonban mindenképpen elismerendő mennyiségű (57 millió dollár) gyűjtöttek össze a rászorulók részére George Clooney- ék. John Travolta saját repülőgépén szállít orvosokat, orvosi ellátmányokat és 4 tonna élelmiszert, Zinadine Zidan- ék jótékonysági futballmeccsen játszanak az 51.300 néző előtt, akik a megvásárolt jegyeik árából adakoznak a katasztrófa túlélőinek. Eközben pedig a föld legkülönbözőbb pontján teszik ugyanezt az „egyszerű” emberek, közösségi oldalakon alakulnak adományozó „rajongói oldalak”, segélyszervezetek indítanak bankszámlákat az adományokra. Ha jobban belegondolunk, elképesztő az az összefogás, ami ebben a bajban ismét megszületett az emberekben. A kérdés csak az, hogy egyszerű hétköznapokon is meg lehetne tartani ebből valamit?

Kedvenc történetem ezzel kapcsolatban, amit hétfő este hallottam a hírekben. Egy bizonyos Charlie Simpson nevű 7 éves kisfiú önzetlenségéről tett tanúbizonyságot, amikor megdöbbenve a tévében látottakon, a szenvedő gyermekeken édesapjával kiment a fulhami South Parkba, amely körül elindult kis piros biciklijével adománygyűjtő útjára. A hét kör alatt, ott helyben 500 font (160 ezer forint) gyűlt össze, közben pedig édesanyja adománygyűjtést szervezett egy internetes oldal segítségével, melynek híre hamarosan elterjedt az egész világon. Ma reggelre 168.000 ezer angol fontot, azaz 52 és fél millió forintnak megfelelő összeget adományoztak. A pénz az ENSZ gyermekalapjának, az UNICEF-nek megy, ahol közölték, még sosem fordult elő, hogy egyvalaki egy nap alatt ilyen sok pénzt gyűjtsön nekik.

És még egy döbbenetes csoda Haitival kapcsolatban annak a férfinak a története, aki miután a port-au-prince-i kormány helyi idő szerint pénteken 16 (közép-európai idő szerint 22) órakor befejezettnek nyilvánította a kutatást és a mentést, másnap a romok alatt töltött 11 nap után élve került ki a megpróbáltatásokból. Wismond Exantus elmondása szerint úgy érzékelte, hogy csak 6 napot volt a bezártságban, és elgondolkodtató, hogy ez a képzet vajon rásegíthetett-e az életben maradásra attól függetlenül, hogy egy hotel boltjában érte őt a földrengés és némi kóla, sör, illetve keksz volt minden, amit magához vett a 11 nap alatt. Még mondja valaki azt, hogy oly sokat tudunk az emberi elme hatalmáról...

Ezek persze nem változtatnak Haiti amúgy sem túl rózsás helyzetén, illetve azon, ami megtörtént, mégis adnak egyfajta feloldozást -ahogy már korábban is írtam-, hogy van remény, de azt csak az összefogás teremtheti meg számunkra. Álmodom arról, hogy nincs szükség ilyen borzalmakra ahhoz, hogy ezt felismerjük!

Néhány hely, ahol adakozni lehet (én a telefonszámot hívtam):

- Hívd a 1749-et

- A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet honlapja

- Charlie Simpson oldala

- Wyclef Jean erre a célra indított Yéle Haiti nevű oldala, ahol adakozni is lehet

A bejegyzés trackback címe:

https://alomgyar.blog.hu/api/trackback/id/tr511707118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása