Álomgyár

Közhely, de mindenkinek vannak álmai. Oszd meg a többi emberrel a sajátodat! Lehet kicsi vagy nagy, megvalósult vagy megvalósulásra váró, reménytelen vagy reményteljes, gyermek, közép vagy időskori. Mindegy... Nehéz elmondani őket, mert mindenki megkapta már, hogy „bilibe lóg a keze”, amikor szóba kerültek, de itt minden kötelezettség és ítélkezés nélkül megtehető. Eljött az idő, hogy végre a sok kesergés közepette azokról a dolgokról is beszéljünk, amiket igazán szeretnénk elérni az életben! Írj róluk az "alomgyaros@gmail.com" címre, hogy kikerülhessen bejegyzés formájában!

Itt álmodnak

Álmokhoz szóltak

Álomgyár előfizetés

Könyvajánló: Boldogság - fejezetek egy új tudományból

2010.02.23. 16:18 - Darqo

Címkék: boldogság

A mai könyvajánló hasonlóan az előző bejegyzéshez a boldogság témakörét járja körül, a tudomány szemszögéből vizsgálva. Az ismertetőt olvasva érdekesnek tűnik, ajánlom mindenki figyelmébe.

"Manapság sokkal gazdagabbak vagyunk, mint a korábbi generációk. Több jut élelmiszerre, ruházkodásra, több autónk van, és többet nyaralunk; az átlagember nagyobb házban lakik, kellemesebb körülmények között dolgozik, és jobb az egészsége is. Bár az elmúlt ötven évben megduplázódott a jövedelmünk, mégsem vagyunk boldogabbak. Ezt tükrözi számtalan tudományos vizsgálat eredménye – a boldogság mérésére ugyanis ma már kifinomult módszereink vannak. Vajon mi az oka mindennek?

A könyv megvilágítja a fenti – életünk szempontjából kulcsfontosságú – paradoxon mögött meghúzódó okokat. Richard Layard szerint hét boldogságtényező határozza meg boldogság- illetve boldogtalanságérzetünket. A szerző leírja, hogy miképpen mételyezi meg boldogságunkat az, ahogyan a társadalmi rangsorban elfoglalt pozíció alapján összehasonlítjuk magunkat másokkal. Szerinte magától értetődő, hogy a boldogság az egyetlen értelmes társadalmi cél, és azt firtatja, hogy mit változtassunk közösségi és egyéni életünkön, ha valóban boldogabban akarunk élni. Következtetései azonban sok esetben meglepőek.

Ez az úttörő munka magában foglalja a közgazdaságtan, a pszichológia, az agykutatás, a filozófia és a társadalompolitika legújabb kutatási eredményeit; ezzel egy a társadalommal és saját életünkkel kapcsolatos, merőben új és lenyűgöző gondolkodásmódot mutat be.

Richard Layard vezető közgazdász, aki úgy véli, hogy a társadalom boldogsága nem feltétlenül a jövedelmével mérhető. Leginkább a munkanélküliséggel és az egyenlőtlenséggel kapcsolatos munkáiról ismert, amelyek a brit munkanélküliségi politika fejlődésének elméleti alapjául szolgáltak. Megalapította a Gazdasági Teljesítménykutató Központot (Centre for Economic Performance) a London School of Economicson, és 2000 óta a Lordok házának tagja. A boldogság témakörében folytatott kutatásai olyan különböző területek eredményeit integrálják, mint a pszichológia, az agykutatás, a közgazdaságtan, a szociológia és a filozófia.

Közgazdász vagyok, szeretem a szakmámat, és sokat köszönhetek neki. A közgazdaságtan azonban egyenlőségjelet tesz a társadalom boldogabbá tétele és vásárlóerejének növekedése közé ? vagy legalábbis nagyjából. Én sohasem fogadtam el ezt a nézetet, és az utóbbi ötven év története engem igazolt. Ezzel szemben a boldogságkutatás, mint új tudomány, olyan alternatív szemléletet képvisel, amely inkább bizonyítékokon, mint kijelentéseken alapszik. Így a pszichológia új eredményeit felhasználva s egyúttal figyelembe véve a közgazdaságtant, az agykutatást, a szociológiát és a filozófiát egy új nézőpontból vizsgálhatjuk, hogy milyen életvitel és politikai intézkedés tekinthető helyesnek. itt az idő, hogy megkíséreljünk – gyors léptekkel behatolva egy eleddig érintetlen területre – tudományos bizonyítékok alapján elgondolkodni azon, hogyan is élhetnénk jobban."

Richard Layard

A könyv itt megrendelhető.

A bejegyzés trackback címe:

https://alomgyar.blog.hu/api/trackback/id/tr851784115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.