Álomgyár

Közhely, de mindenkinek vannak álmai. Oszd meg a többi emberrel a sajátodat! Lehet kicsi vagy nagy, megvalósult vagy megvalósulásra váró, reménytelen vagy reményteljes, gyermek, közép vagy időskori. Mindegy... Nehéz elmondani őket, mert mindenki megkapta már, hogy „bilibe lóg a keze”, amikor szóba kerültek, de itt minden kötelezettség és ítélkezés nélkül megtehető. Eljött az idő, hogy végre a sok kesergés közepette azokról a dolgokról is beszéljünk, amiket igazán szeretnénk elérni az életben! Írj róluk az "alomgyaros@gmail.com" címre, hogy kikerülhessen bejegyzés formájában!

Itt álmodnak

Álmokhoz szóltak

Álomgyár előfizetés

Boldogság pszichológia

2010.02.23. 16:04 - Darqo

Címkék: boldogság

Egyik kedves ismerősöm ajánlotta a mai témát, részt vett ugyanis a TEDx Danubia elnevezésű eseményen, ahol végighallgatta Dr. Martin Seligman pszichológus professzor előadását a boldogságról. Utánanéztem a témának és az alábbi információkat, videókat találtam a Seligman által létrehozott pozitív pszichológia témakörében. Érdemes belemerülni, egészen érdekes oldalról közelíti meg a boldogság fogalmát!

„Dr. Martin Seligman, a Pennsylvaniai Egyetem pszichológiai tanszékének professzora jelentette ki először, hogy a hiányállapotok kezelése – betegségek, problémás helyzetek, cégek és emberek gyengeségei – mellett a pszichológiának a pozitív állapotok kutatására is fókuszálnia kell, hogy olyan eszközöket adjon az emberek kezébe, amelyekkel mindenki ki tudja hozni magából a maximumot. Seligman kezdeményezéséből született a Pozitív Pszichológia mozgalom, amely idén Philadelphiában tartotta első világkongresszusát. Június 18–21. között 72 országból mintegy 1500 kutató és gyakorló szakember érkezett a találkozóra ahova olyan nagy elméket hívtak meg, mint például Ed Diener vagy Csíkszentmihályi Mihály. Az Illinois Egyetemen pszichológia professzor Diener a társadalmi kapcsolatok fontosságára helyezi a hangsúlyt a depresszió elleni küzdelemben. Csíkszentmihályit pedig az „áramlat” elmélet megalkotójaként ismerhetjük.

A pozitív pszichológia egyik célja, hogy tudományos eszközökkel vizsgálja a pozitív érzelmek – boldogság, hála, elégedettség – szerepét a sikeres életvitelben. Emellett azokat a módszereket igyekszik kidolgozni, amelyekkel tanítani lehet ezek előfordulási gyakoriságának növelését.

A kutatás második fő területe a karaktervonások, személyes erősségek azonosítása. Az elmúlt évek munkájának köszönhetően mára a szakemberek kidolgozták a személyes erősségek katalógusát, melyekbe olyan alapképességeket soroltak, mint például a vezetői készség, a megbocsátás képessége, a humor vagy a közösségi szellem. Teszteket, kérdőíveket fejlesztettek ki, amelyekkel azonosítani lehet, hogy ki, milyen személyes erősségekkel rendelkezik alapadottságként. Bebizonyították, hogy sokkal sikeresebbek leszünk, ha meglévő adottságaink fejlesztésével foglalkozunk, mintha a hiányzó erősségek pótlásába fektetünk energiát.

A pozitív pszichológia kutatásai még nem hoztak igazán sok eredményt, tekintve, hogy egy körülbelül 10 éves irányzatról van szó. Jelenleg is folyamatosan zajlanak a kutatások. Persze a nagy elméletalkotók már rendelkeznek komoly eredményekkel, melyeket könyveikben el is olvashatunk. Gondolok itt például a világsiker Flow című könyvre (erről még külön posztban fogok írni), melynek a már említett Amerikában élő magyar származású pszichológus, Csíkszentmihályi Mihály a szerzője. Nagyon sok kutatás folyik, még ún. „boldogság-hormonokat” is azonosítanak, boldog embereket vizsgálnak meg, és a boldogságot mint jelenséget is kutatják, de a válaszokat még nem találták meg minden kérdésre.”

Forrás: Pszichológia blog

A lap.hu-n külön oldalt hoztak létre a témának.

Az alábbi két videóhoz magyar felirat is választható a legördülő menüben.

Dr. Martin Seligman

Dan Gilbert: Miért vagyunk boldogok?

A bejegyzés trackback címe:

https://alomgyar.blog.hu/api/trackback/id/tr151784074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása